Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /is/htdocs/wp10993041_FTMBEZLZGH/www/rrr_V2/tic.php on line 79

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /is/htdocs/wp10993041_FTMBEZLZGH/www/rrr_V2/php/tic_create_editable_page.php on line 918
Projekt

2008
Caixa Forum - Madrid - Spain

"The CaixaForum is conceived as an urban magnet attracting not only the art-lovers but all people of Madrid and from outside. The attraction will not only be CaixaForum’s cultural program, but also the building itself, insofar that its heavy mass is detached from the ground in apparent defiance of the laws of gravity and, in a real sense, draw the visitors inside. The CaixaForum-Madrid is located in an area occupied until now by unspectacular urban structures, the Central Eléctrica Power Station, and a gas station. The classified brick walls of the former power station are reminiscences of the early industrial age in Madrid, while the gas station, a purely functional structure, was clearly out of place. The only material of the old power station that we could use was the classified brick shell. In order to conceive and insert the new architectural components of the CaixaForum Project, we began with a surgical operation, separating and removing the base and the parts of the building no longer needed. This opened a completely novel and spectacular perspective that simultaneously solved a number of problems posed by the site. The removal of the base of the building left a covered plaza under the brick shell, which now appears to float above the street level. This sheltered space under the CaixaForum offers its shade to visitors who want to spend time or meet outside and is at the same time the entrance to the Forum itself. The separation of the structure from the ground level creates two worlds: one below and the other above the ground. The “underworld” buried beneath the topographically landscaped plaza provides space for a theatre/auditorium, service rooms, and several parking spaces. The multi-storied building above ground houses the entrance lobby and galleries, a restaurant and administrative offices. There is a contrast between the flexible and loft-like character of the exhibition spaces and the spatial complexity of the top floor with its."
-Herzog & de Meuron

[project selected by Marco Malgarini]

imagetext

Strategy

Category

Contributor

Architecture as Resource / Imprint